Tuesday, January 10, 2012

JaNGaN TeRLaLu MeMPeRTiKaiKaN DaKWaH oRaNg LaiN


akhir-akhir ini.. apa yang dapat kita lihat, bidang dakwah semakin rancak. Alhamdulillah. tapi tidak kurang juga dengan perkara2 yang lagha dan melalaikan seprti filem2, rancangan2 televisyen, dan pelbagai lagi perkara hiburan lain.

Dakwah adalah kegiatan yang bersifat menyeru, mengajak dan memanggil orang untuk beriman dan taat kepada Allah Subhaanahu wa ta'ala sesuai dengan garis aqidah, syari'at dan akhlak Islam. apa yang dapat kita lihat, dakwah2 kini disampaikan melalui pelbagai teknik dan cara seprti lukisan, nyanyian, tulisan, video, dan sebagainya.. namun, ada yang pertikaikan akan dakwah2 mereka itu.. mengapa perkara sebegini berlaku?

seperti yang kita ketahui, Rasulullah adalah role model yang perlu kita contohi dalam segenap aspek kehidupan. begitu juga dengan dakwah. janganlah kita menyempitkan fikiran kita, mempertikaikan mereka2 yang berdakwah mengikut acuan lain dan tidak seperti cara yang digunakan Rasulullah. namun, perlu juga untuk kita ketahui, cara Rasulullah adalah cara terbaik. tetapi tidaklah cara lain itu tidak mendatangkan manfaat.

antara strategi dan cara dakwah yang popular adalah nyanyian. namun ada yang mengatakan, "alah, apa guna nyanyi.. xkisah la lagu nasyid, ketuhanan ke ape ke, same je.. kalau cara nasyid, dengan menyanyi tu berkesan, dah lama Rasulullah buat". oh, kata jangan sebarang kata. nak mengharapkan kita? ada kita dakwah orang lain? jika hendak dakwah muslim kearah yang lebih baik pun tidak, inikan pula dakwah bagi yang bukan muslim..

tidak sedarkah kita, dengan alunan lagu ketuhanan seperti nasyid itulah banyaknya menyebarkan info2 tentang Islam kepada mereka yang bukan Islam. ilmu2 agama juga dapat disampaikan selain mengajak kearah ma'ruf dan meninggalkan yang mungkar.

tidak kurang juga yang mempertikaikan mereka yang berdakwah melalui penulisan.. ada yang berkata "alah, tulis/taip mnde2 agama, mnde2 baik konon, perangai jahanam jugak. nak dakwah orang konon". dan kemudian mulalah dikatakan hipokrit dan sebagainya. segala usaha yang kita lakukan bermula dengan pemikiran sebenarnya.
kerana
FIKIRAN akan menjadi BUTIR-BUTIR PERKATAAN,..
KATA-KATA akan menjadi TINDAKAN,.. 
TINDAKAN akan menjadi KEBIASAAN,.. 
KEBIASAAN akan menjadi PERWATAKAN,.. 
PERWATAKAN akan menjadi TAKDIR KEHIDUPAN,.. 

jika kita sekat pemikiran kita dengan tanggapan negatif, maka tetaplah kita dalam kemunduran dan kejahilan. kita perlu paksa diri untuk berhijrah kearah lebih baik. tanpa hipokrit, kita xmampu untuk melakukan perubahan. jika kita tidak mahu berubah kearah yang lebih baik hanya kerana tidak mahu dilabel hipokrit, demikian tindakan kita hanya berlandaskan harapan dan angan2 sahaja.

dan apabila kita berjaya mengubah diri kita, barulah orang lain nampak kesannya dan secara tidak langsung mereka sedar, dengan penulisan itu, bukanlah dakwah kepada orang lain sahaja, malah lebih2 lagi kepada diri yakni penulis itu sendiri kearah yang lebih baik. kerana apabila kita menegur atau nasihat atau mengingatkan orang lain, bermakna kita juga telah melakukannya keatas diri kita sendiri.

selain itu, cara lain adalah dengan lukisan. hendak berjumpa dengan orang, hendak menegur orang lain, hendak mengajak kearah ma'ruf dan menjauhi yang munkar face to face.. mungkin sukar bagi kita. malah akan kita sertakan dengan beribu alasan seperti malu, risau, benci dalam hati je la, dan sebagainya. bagi lukisan pula, setidak2nya lukisan2 mereka itu menyampaikan ilmu2 agama seperti ayat2 alQuran, hadis, kata2 nasihat dan sebagainya. namun tidak kisah pula kita membaca komik2 hiburan dan sebagainya?? patutkah kita pertikaikan mereka sedangkan kita hanya berdiam diri dan hanya tumpu kepada amal ibadat masing2 tanpa mempedulikan orang lain? 

lagi satu cara yang femes, adalah dakwah melalui video. ada yang membuat filem pendek, video2 nasihat, dan sebagainya. perkara sebegini juga mendatangkan banyak manfaat kepada semua. ilmu agama dapat disebarkan, nasihat diberikan.. sedarkah kita, perbuatan mereka itu jauh lebih bermanfaat daripada mereka2 yang membuat  filem2 dan video2 yang mengarut seperti miming dan sebagainya. salahkah berdakwah menggunakan metod2 yang ada pada zaman kita yang serba canggih ini?

mengapa perlu pertikaikan dakwah orang lain sedangkan kita tidak mencegah yang mungkar?
عَنْ اَبِى سَعِيدِ الْخُدْرِي قَالَ سَمِعْتُ 
رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيهِ وَسَلَّمَ يَقُولُ
مَنْ رَأَى مِنْكُمْ مُنْكَرًا فَلْيُغَيِّرهُ بِيَدِهِ
فَاِنْ لَمْ يَسْتَطِعْ فَبِلِسَانِهِ فَاِنْ لَمْ يَسْتَطِعْ
فَبِقَلْبِهِ وَذَلِكَ اَضْعَفُ الاِيمَانِ
Daripada Abu Said al Khudri r.a. katanya :
Aku mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda :
"Sesiapa dikalangan kamu yang melihat kemungkaran
maka hendaklah dia mencegah dengan tangannya
sekiranya dia tidak mampu hendaklah dia menegah
dengan lidahnya, sekiranya dia tidak mampu
maka dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman"
Hadis sahih riwayat Muslim

begitulah seterusnya dalam cara2 dakwah yang lain. pastinya ada manfaat yang terselit di sebalik dakwah itu. jangan terlalu pertikaikan dakwah orang lain tetapi muhasabah diri sendiri dahulu dalam aktiviti dakwah.. sama2 tanya dan muhasabah diri kita, apakah sumbangan kita dalam menyebarkan agama Allah ini?

adalah lebih baik kita mengajak orang2 diluar sana yang masih ramai belum mengenal dan mendekatkan diri kepada Allah.. semoga Islam berkembang dengan lebih pesat lagi. kita tidak tahu, mungkin di akhirat kelak kita akan dipersoalkan oleh orang2 lain mengapa tidak menegur, mengapa tidak membawa mereka mengenal Allah ketika di dunia dulu. pada waktu itu, barulah kita terfikir akan segala yang telah kita lakukan, juga segala sumbangan kita dalam usaha dakwah. sama2lah pertingkat usaha dakwah daripada hanya melihat dan lebih2 lagi pertikaikan dakwah orang lain. *kita kena bijak dalam berdakwah

tetapi seandainya apa yang kita lihat, cara mereka berdakwah itu salah atau bakal menimbulkan kekeliruan, salah tafsir, dan sebagainya pada pandangan kita, sedangkan kita lebih tahu, wajarlah kita menegur agar mereka dapat melakukan pembetulan dan pembaharuan. jangan pula kita berdiam diri dan membiarkan orang lain dalam kesalahan dan kesesatan. insyaAllah.

5 comments:

 1. infinity like this entry.. method dakwah itu sgt pelbagai sebenarnye.. nak2 zman moden arini.. bende nak tak nak je.. ye dak??

  *dakwah gune NOVEL pun bleh...

  ReplyDelete
 2. ye2.. sbagaimane yg anda tgah lakukan skarng ni..

  *xkesah la ape care skalipun... janji dpat beri manfaat pd manusia laen.. i2 dikira dakwah :)

  ReplyDelete
 3. berdakwah tiada jalan mudah.banyak dugaan

  ReplyDelete

haaaaaaaaah,. komen la ape lg

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...