Friday, May 27, 2011

BuKaN SeMua GaMBa PeRLu KiTe uPLoaD/ LiKe/ SHaRe/ KoMeN


Assalamualaikum,. okeh, ini pesanan, nasihat, dan peringatan keras kepada semua blogger, pengguna facebo0k, laman2 sosial, dan semua pengguna internet.

Sebenarnya, dah lama diperhatikan,. kita kini semakin leka dengan duniawi dan dunia laman sosial,. terutamanya facebook. boleh dikatakan sebahagian besar daripada penduduk bumi ada facebo0k lah kan. heh. tapi, kita sepatutnya ingat, bukan sume gambar yang kita suka, perlu kita like atau share di facebo0k.
sebenarnya, kita dalam keadaan sedar ataupun tidak, kita sering melakukan dosa free,.. malah kadangkala ianya berpanjangan. apalah salah kiranya kita menggantikan semua itu kepada pahala. tmbahan pula pahala yg berpanjangan. sedarlah, dunia internet trutmanya blog, facebo0k, semua laman sosial tiada hari cuti operasi nya,.


memanglah dosa dan pahala itu urusan Allah, tapi kita dikurniakan akal fikiran dan dapat membezakan yang mana baik dan yang mana buruk. semestinya kita dapat fikir secara logik kesan atas segala perbuatan yang kita lakukan.. hanya ingin mengajak sama2 kita fikir. antaranya adalah seprti berikut :

1)) kalau diikutkan hati, sume gmbr yg kita suka, mesti kita nk like kan,. tp sedarkah kita, jika kita like gambar seorg wanita yg cantik tetapi tidak bertudung contohnya,. tidakkah kita seperti memberi sokongn trhadap pndedahan aurat wanita itu? tidakkah ia menyebabkan wanita itu berasa dirinya cantik jika berkeadaan demikian? lantas wanita itu terus berpenampilan seperti itu,. ((mengapa tidak kita menegur?))

2)) kalau kita upload atau share gamba yg terdedah auratnya xkisah la kat fb ke blog ke memane ke, sekalipun bukan gamba kita mahupun non-muslim. agak2 kita dapat saham dosa x? ((sedangkan kita perlu jaga aurat sekalipun dihadapan non-muslim)). kita dikira sebagai ejen pendedahan aurat trsebut.

3)) jika kita upload gamba kita xmnutup aurat, sedarkah kita semua itu terdedah kepada mata2 org lain setiap detik wlaupun tnpa pngetahuan kita? ketahuilah mata2 yg melihat itu akan menjadi saksi di akhirat kelak.

4)) andainya gambar yang diupload atau di share boleh menaikkan nafsu syahwat org lain yg melihat,. adakah saham kita sebagai tukang upload atau tukang share? ((sekalipun ianya gambar org lain))

5)) sedarkah kita, bahawa gambar2 yg kita upload atau share itu mungkin mengaibkan seseorang? ((walaupun gambar tersebut lawak, menarik, pelik atau apa2 dan ingin kita kongsi))

6)) sedarkah kita, gambar2 yg kita share atau upload mungkin mendatangkan fitnah?

7)) gambar org berbuat dosa terang2an, bergambar berpegangan tangan wlaupun belum bernikah contohnya. perlukah kita like? tidakkah kita seperti menunjukkan sokongn seandainya kita like gambar tersebut? . lebih2 pulak kalau kita sendiri yg berbuat demikian. ((sudahlah berbuat dosa, dipamer kat orang))

8)) like sahaja sudah menunjukkan sokongn kita, bagaimana pula jika kita komen yg indah2, kata2 semangat, dan pujian2 terhadap gamba2 berkaitn yg telah disebut diatas?? ((mengapa tidak kita menegur))

9)) cube bayangkan jika semua yg telah disebutkan diatas itu, kita bukan sahaja upload, kita tag org pulak,. tu satu hal, kalao ade yg share dari kite?

10)) bagaimana pula jika apa yang kita upload atau share itu, di copy, di download oleh insan lain. dan mereka pula upload pada blog ataupun fb mereka,.? jika kita fikirkan, tidakkah ia jadi sistem dosa berganda bile org lain share selepas tgok ape yg kite share tu?.

setakat ini sahaja nukilan kali ini, mungkin ada lagi,. tapi kita fikir2kanlah sendiri. tanggungjawab kita adalah menegur,. jika kita yg berbuat demikian,. sepatutnya kita elakkan la. bila2 sahaja kita boleh menemui ajal,. seandainya tidak sempat untuk kita mgambil tindakan sewajarnya, ingtlah, dunia internet tiada hari cuti... klao ade gmba kita trdedah auratnya, xkan nk biar dosa mengalir sentiasa kot. inilah antara hikmah penutupan aurat dan menjauhi tabarruj,.

apalah salahnya jika kita upload, like, komen, ataupun share gambar2 yg mmbawa manfaat. contohnya, gambar yg diedit dan ditulis hadis2 nabi contohnya,. kata2 nasihat ke,. ayat2 quran.. ucapan2 ke,. teguran2,.. kalau letak ayat Quran contohnya, kalau org lain yg membacanya? agak2 kita dpt saham x?

ingatlah,. Dunia Ni Hanya Persinggahan Yang Sementara. Kehidupan Di Dunia Menjamin Kehidupan Di Akhirat. Sediakanlah Bekalan Secukupnya. Sementara Masa Masih Ada.

cuba kita bayangkan,. apabila kita meninggal dunia nnt. siapakah yg akan memadam gmbr2 tersebut?? tepuk dada tnya hati. privasikan itu lebih baik. tetapi delete itu jauh lebih baik, kerana tahukah kita? hackers ada di mana2..

stkt ini shja. selain ambil iktibar, menegur diri sendiri dan org lain, juga menjadi tanggungjawab kita menyampaikan.. harap yg telah baca ni, dapat sampaikan kepada yg lain,.

nukilan Afiq Aiman Aznan,.
insyaAllah, ambil iktibar, amal, dan sampaikan,..

13 comments:

  1. sume org bley try..

    ReplyDelete
  2. try utk ke arah itu..
    ke xtepat verb ak??
    haha otak xbpe nk ligat time2 gni

    ReplyDelete
  3. heh..ce baiki

    ReplyDelete
  4. mmg tak sume gamba boleh diupload,,mtak2 la sume org ade ksedran mcm tuh,,sbb kdg2 bukan owner yg upload org yg laen pulak yg upload without ant permisson,,,,

    ReplyDelete
  5. betul tuh,.. permission pon pnting gak,.

    ReplyDelete
  6. emm.. betul tu.. tQ sudi bagi nsihat.. berguna sangat :D

    ReplyDelete
  7. kemah piq...hahahhaha...aku suka tngk blog mu..bkn stakt tngk..bca pon aku suko lar jgk tuh..

    ReplyDelete

haaaaaaaaah,. komen la ape lg

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...